Genesis 2.0.1, Yoast SEO, category headline and archive settings do not save

Community Forums Forums Design Tips and Tricks Genesis 2.0.1, Yoast SEO, category headline and archive settings do not save

This topic is: resolved

This topic contains 8 replies, has 3 voices, and was last updated by  eric1508 1 year ago.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Posts
  • #58526

    majenn
    Participant
    Post count: 15

    Hi,

    Not sure where to seek help on this so trying here first. Bear with, it’s a long description :-s

    I updated to genesis 2.0.1 and I use Yoast WordPress SEO.

    • In Yoast SEO category archive settings, I name the category page and write a description then save it, it will appear at the top of your category page as expected, title and description.
    • If I now go back and ‘edit category’ then scroll down to the same settings, the fields will be blank.
    • If I now refresh browser after emptying cache etc. the web page will show the description, but not the category title. The Yost SEO title and description show as blank

    So, it seems the update to Genesis 2.0.1 somehow prevents the category archive text fields in Yoast SEO from displaying previously entered text and the display of the webpage omits the title.

    Identifying the problem:

    I know Genesis updated to 2.0.1 and yoast updated twice over the last 2 or 3 days, so i restored a full back up from 20th August where I knew my site was working. I then tested to see if the problem was present, it wasn’t.

    I then tested updating plugins until the site broke, reverting back after each attempt. When I updated Genesis only the problem re-occurred.

    So, updating Genesis from 2.0 to 2.0.1 means the text fields in WordPress SEO by yoast do not show the title and description in the edit category pages.

    I hope this all makes sense?

    Any ideas how to solve this one?

    Cheers,
    Mark.

    • This topic was modified 1 year ago by  majenn.
    • This topic was modified 1 year ago by  majenn.
    http://Site not live, running on local host (Xammp)
    #58794

    Gary Jones
    Moderator
    Post count: 686

    Hi Mark,

    I can’t replicate this. http://gamajo.com/genesis/ shows the archive headline and archive intro text fine, and they both show up when editing the category. I’m using WPSEO 1.4.15, and Genesis 2.0.1.

    Be aware that the fields under the “Category Archive Settings” are from Genesis, not WPSEO.

    I’m not ruling out a bug though, as there was a direct change in 2.0.1 regarding the names and id attributes for taxonomy term meta fields. Can you tell me what the name of the archive headline input name attribute is? (It should now be genesis-meta[headline].)


    Changes in Genesis 2.1 – the ultimate guide to every single change in Genesis Framework 2.1 and 2.1.1 (all 88 of them!) | @GaryJ

    #59086

    majenn
    Participant
    Post count: 15

    Hi Gary,

    Thanks for commenting. I have detailed, with a few screens, what is happening. It runs to 5 pages, just to be sure you can see it all. But don’t worry, it’s screenshots and will take 30 seconds to read through (50 words approx.)

    You can download and view it as a word doc here: Dropbox share link of a word doc with screenshots.

    Excuse my ignorance, but how do I find the archive headline input name attribute?

    And one VERY important piece of info I’ve forgotten to mention…I’m using the Dynamik builder also!

    Thanks,
    Mark,

    • This reply was modified 1 year ago by  majenn.
    • This reply was modified 1 year ago by  majenn. Reason: Trying to insert target="_blank"
    • This reply was modified 1 year ago by  majenn.
    • This reply was modified 1 year ago by  majenn. Reason: Trying to insert target="_blank"
    #59098

    majenn
    Participant
    Post count: 15

    I’ve just disabled every single plugin, deleted all custom php (there was only very little) and deleted all custom CSS…I still get the same result.

    I’m going to make a new site, local machine, install WP, install genesis, install dynamik, see if it works then. Will report back.

    #59115

    majenn
    Participant
    Post count: 15

    Hi,

    I just created a brand new database in XAMPP, installed the latest Genesis 2.0.1, the latest Dynamik website builder 1.2.2, not a single plug in or anything else installed.

    I then created 3 categories and a menu containing those 3 categories. Opened a category to edit it, went through the cycle above and when I wrote an archive headline and description, it is seen on the website, but the fields are blank in admin.

    So i went to theme manager and activated Genesis as the theme (taking out Dynamik child theme effectively). Looking at the website, the archive title and description are there. Edit category and the title and description are there.

    I then re-instated Dynamik, and lo and behold, the archive title and description disappear.

    So the problem lies with an incompatibility between Genesis 2.0.1 and Dynamik 1.2.2.

    I’ll send a report request to Dynamik (cobaltapps). But also, anywhere you can suggest I should raise this?

    I’m surprised I can find no others with this problem? Would be interesting to know if it can be recreated.

    Cheers,
    Mark.

    #59128

    Gary Jones
    Moderator
    Post count: 686

    Thanks for doing decent debugging to find the problem, and reporting back. I’ll point Eric to this thread as well.


    Changes in Genesis 2.1 – the ultimate guide to every single change in Genesis Framework 2.1 and 2.1.1 (all 88 of them!) | @GaryJ

    #59137

    eric1508
    Participant
    Post count: 10

    Hey Mark,

    This was in fact a Dynamik bug that cropped up with Genesis 2.0.1. Gary just pointed me to the Genesis change that triggered the bug and I’ve since fixed it and will be pushing out a Dynamik update soon. Sorry for any confusion with this and thanks for providing all the info to help us get to the bottom of this.

    Eric

    #59247

    majenn
    Participant
    Post count: 15

    Hi Eric,

    Excellent news, thanks.

    ’tis great to see e-mails were replied to very quickly and a fix has been found. Even better to know it isn’t my screw up! (Wipes sweat from brow) I didn’t fancy combing through code trying to solve it with my beginner skills!

    Thanks for the very good support :-)

    Cheers,
    Mark.

    • This reply was modified 1 year ago by  majenn. Reason: correcting 'speeling mistacks'
    • This reply was modified 1 year ago by  majenn. Reason: correcting 'speeling mistacks'
    #59249

    eric1508
    Participant
    Post count: 10

    Sure thing Mark. Glad to help out and ultimately keep Dynamik as bug free as possible. :)

    Eric

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)

The topic ‘Genesis 2.0.1, Yoast SEO, category headline and archive settings do not save’ is closed to new replies.